Socialstyrelsen publicerar en checklista för äldreboenden

Checklista för äldreboenden ska hindra smittan i vikarietider


"[…]– Det är förstås väldig allvarligt och bekymmersamt att så många avlidit av covid-19 i Sverige, och nära hälften av dem har bott på ett särskilt boende, sa Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, när hon berättade om checklistan vid dagens myndighetsgemensamma pressträff på Folkhälsomyndigheten.
Socialstyrelsen försöker analysera vad orsaken är till den höga dödligheten.
– Vi tycker det är viktigt att fortsätta och försöka förstå varför så många har avlidit på särskilda boenden, och vi försöker då följa utvecklingen och analysera utifrån ett nationellt perspektiv vad vi kan göra för att stötta äldreomsorgen på kort och lång sikt. Redan nu ser vi förstås att det finns möjligheter för verksamheter att arbeta med förbättringsarbete för att skydda de boende. Mycket av den kunskap och de verktyg som behövs finns också i kommunerna och på de olika boendena, så det gäller att ta vara på den kompetensen, sa Iréne Nilsson Carlsson.
Checklistan, som ska vara en hjälp att hindra smittspridning, finns på Socialstyrelsen webbplats och innehåller en rad frågeställningar om personal, kompetens, bemanning, lokaler, utrustning, kontakter och besök. Den är tänkt att vara hjälp för reflektion och förbättringsarbete och stöd vid riskanalyser.[...]"

Bloggarens kommentar: Varför tog det så lång tid att publicera???





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ocena strategii